Postari recente
Arhiva
- September 2024
- July 2024
- May 2024
- February 2024
- December 2023
CUM NE PUTEM SALVA CULTURILE DUPĂ VREMEA EXTREMĂ DIN LUNA MARTIE!
Primăvara acestui an se dovedește a fi una a extremelor: temperaturi negative record înregistrate la începutul lunii martie, creșterea bruscă a temperaturilor în a doua saptămână, iar în aceste zile avem parte de îngheț, zăpadă, dar și de fenomenul de “ploaie înghețată”. Variații mari de temperatură, de la -20 la +20 de grade, în mai puțin de 7 zile, umiditate excesivă, băltiri.
Toate aceste fenomene extreme vin dupa o iarnă blândă, în care culturile de toamnă nu au rămas în repaus vegetativ, datorită fluctuațiilor de temperatură din perioada decembrie – februarie, cu mult peste limitele normale. Culturile de rapiță și orz vor fi cele mai expuse acestor variații bruște de temperatură, dar și excesului de umiditate, însă și cultura de grâu va prezenta întarzieri vizibile în dezvoltare.
Întârzieri importante la culturile de toamnă
Având în vedere prognoza meteo, care indică tempetaruri scăzute până spre finalul lunii martie, culturile de toamnă vor intra în vegetație cu peste 20 de zile întârziere. Inclusiv înființarea culturilor de primavară va avea întârzieri semnificative. Plantele pot trece peste astfel de perioade prin sinteză și consumul aminoacizilor, esențiali în Dezvoltare, fiind substanțe organice specifice materiei vii, primii metaboliți creați de plante, cu rol determinant în “energia culturilor”. Aminoacizii sunt esențiali în formarea proteinelor, având un rol primar de încorporare a azotului în metabolismul plantei (singura cale de asimilare a azotului anorganic în molecule organice), dar și în formarea chelatilor activi cu Zn, Fe, Cu, Ca.
Aminoacizii sunt direct implicați în procesul de creștere al plantelor, având și rolul de a crește rezistența acestora la factorii de stress, precum: temperaturi extreme, exces de apă, salinitate, fitotoxicitate, grindină, boli și dăunatori. În aceste perioade de stres, planta nu are capacitatea de a-și sintetiza cantitatea necesară de aminoacizi, având în vedere dezvoltarea întârziată, factorii extremi din această perioadă, alternantă cald-rece din timpul iernii. Cea mai bună soluție tehnologică pentru a ne recupera starea culturilor, este tratamentul cu aminoacizi, aplicat imediat după finalul acestui episod de vreme extremă.
Efectele imediate vor fi: translocarea mai bună spre punctele de creștere, regenerarea țesuturilor afectate, creșterea permeabilității membranei celulare (cantitate mai mare absorbită), utilizarea mai bună a elementelor nutritive, recuperarea în dezvoltarea, reglarea metabolismului și creșterea rezistenței plantelor.
PLYAMINOL conține 30% aminoazici liberi
PLYAMINOL este un produs necesar, inovator, cu un conținut de 30% aminoacizi liberi. Datorită concentrației mari în aminoacizi liberi, ajută culturile să se refacă rapid dupa efectele acestui început de primavară.
Doza de utilizare pentru PLYAMINOL este de 1,3 litri/ha, aplicat imediat ce starea terenului ne permite intrarea la tratament. În cazuri extreme, în care cultura prezintă o densitate mai mică, sau în cazul în care au fost aplicate și tratamente cu îngrășăminte înaintea acestui val de frig (uree sau azot) , se recomandă o doză de 1,5 litri/ha. În cazul culturilor de rapiță care au intrat în iarnă slab dezvoltate, se recomandă aplicarea PLYAMINOL împreună cu un fertilizant foliar de calitate (Omex 3X, Hortimix), pentru că plantele nu au capacitatea radiculară normală în a-și extrage elementele nutritive necesare.
Pentru culturile de legume, afectate de temperaturile scăzute, se recomandă aplicarea a două tratamente cu PLYAMINOL, în doză de 1,2 litri/ha.
PLYAMINOL este o marcă a companiei Plymag din Spania, comercializat în Romania exclusiv de Agro-Est Muntenia. Utilizat de sute de fermieri în România, de 3 ani, PLYAMINOL și-a dovedit calitățile excepționale de protejare și recuperare a culturilor, readucând producția în parametrii doriți. Pentru detalii suplimentare sau informații comerciale, puteți accesa pagina de Facebook Agro-Est Muntenia, adresa de web www.agroest.ro sau ne puteți scrie pe adresa de mail office@agroest.ro.
IMPORTANT PENTRU FERMIERI! În perioada 20 – 31 martie 2018, puteți beneficia de o reducere de 10% la achiziționarea produsului Plyaminol. În momentul în care luați legătura cu reprezentanții Agro-Est Muntenia, folosiți codul de reducere ”Agrointeligența 10%”.