Cart

Coșul dvs. este gol în prezent.

Chimia din spatele GroPlan A

Citirea unei etichete lipite pe un bidon de substanță de protecție a plantelor poate fi o expediție într-unul din laboratoarele producătorului care dezvoltă aceste „poțiuni magice” pentru culturile din România și nu numai. Pyro Glutamic acid, N14%, p2o5 7%, K2O 7%, Mg 0.35%, B 0.3 %, Cu 0.6%, Mn 0.6%, Zn 0.6%, Mo 40mg/L – este rețeta unui biostimulator foarte folosit în țara noastră, în special la cultura de grâu.


Ce este acidul Piroglutamic și ce face el? De ce a fost introdus în compoziția acestui biostimulator? Cum au ajuns cercetătorii să-l testeze și să-l recomande? Pentru a răspunde acestor întrebări, e necesară o scurtă lecție de chimie. Acidul Piroglutamic este un aminoacid ciclic. Conform studiilor de specialitate, acesta se poate forma fie enzimatic, ca intermediar în metabolismul aminoacidului, fie în timpul biosintezei proteinei, când devine un element rezidual al unor proteine semnificative.


Și am ajuns la principalul efect al acestui acid. Ajută plantele să treacă mai repede peste factorii de stres din mediu, prin componentele sale. Împreună cu celelalte elemente ale rețetei de mai sus declanșează mărirea capacității de fotosinteză a plantelor și maximizarea proceselor metabolice ale acestora. Practic, forțează planta să culeagă cât mai multe substanțe nutritive din sol. Sunt funcții extrem de importante, mai ales în condiții nefavorabile – secetă, umiditate excesivă, frig.


GroPlan A este produsul care conține elementele enumerate mai sus. Acest biostimulator a fost creat de IntraCrop, o companie cu 40 de ani de experiență în crearea produselor necesare agriculturii. Adjuvanți, potențiatori de apă, produse de hrănire a plantelor, produse anti-drift – toate se găsesc în portofoliul companiei britanice.


În România, GroPlan A este comercializat de Agro-Est Muntenia. Firma care a sărbătorit recent 10 ani de activitate vinde acest produs în ambalaj de 10 litri, iar doza recomandată este de 2-4 litri pe hectar, în funcție de necesități. Tratamentul cu GroPlan A se efectuează la primul simptom de stres în cultură. Culturile de grâu, orz, floarea-soarelui, lucernă, soia și rapiță sunt cele la care GroPlan A se pretează.


Efectele aplicării GroPlan A se văd repede. Culturile trec peste perioadele de stres și se mențin verde mai mult timp. Specialiștii recomandă aplicarea GroPlan A dimineața sau seara, în zilele cu temperaturi ridicate. În plus, trebuie evitat amestecul cu pesticide care pot avea potențial fitotoxic.

Share this post:

Post mai vechi Post mai nou

Lasa un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate

Translation missing: ro-RO.general.search.loading