Cart

Coșul dvs. este gol în prezent.

Cum se poate crește profitul în fermă la cultura de rapiță. Tehnologia Agro-Est Muntenia

Anul 2018 a fost unul dificil pentru cultura de rapiță, cu multe provocări. Mai exact, de la înființarea culturii, în toamna anului 2017, în foarte multe ferme s-a semănat fără rezervă de apă în sol. A urmat o răsărire neuniformă, întarziată, cu o densitate scazută a culturii. Apoit o iarnă cu temperaturi atipice, cu peste 10 grade în luna decembrie, cu diferențe mari de temperatură de la o saptamană la alta, între noapte și zi. Rapița a intrat în starea de stress, nu în repaus vegetativ.

Primăvara a debutat cu exces de umiditate, cu ploaie de gheață și zăpadă în luna martie, amplificând stresul culturii de rapiță. Plyaminol, utilizat toamna și/sau primăvara, în doză de doar 1.3 litri / ha a diminuat semnificativ stresul cauzat de secetă, de temperatură, de excesul de umiditate sau de temperaturile scăzute din primăvara. A readus vigoarea culturilor, a scăzut riscul de îngheț și a protejat cultura. A redus vizibil pierderile cauzate de acești factori, a protejat cultura de seceta instalată incă din luna aprilie.

Diferențele de productie au fost semnificative, intre 400 si 850 de kg/ha, un plus calculat de fermieri la recoltare, analizand producția din solele tratate cu cea obtinută la martorul netratat.

Boron Extra, in doză de 2-3 litri / ha, a oferit rezistența tulpinii, un grad de polenizare mai bun și o utilizare eficientă a microelementelor. Prin aportul de molibden, rapița a putut utiliza efficient azotul disponibil.

“Dupa tratamentul din toamna, s-a cunoscut la 2 saptamani plecarea plantelor puternic. Au vegetat în toamnă și au plecat puternic în vegetație, un aspect pe care nu l-am avut în celelalte parcele, unde am mai avut rapiță. În tarlaua pe care am aplicat tratament am scos 2400 de kilograme pe hectar, iar în celelalte tarlale am scos 1200-1700 kilograme pe hectar”, a spus Tudor Oprea, fermier din comuna Ion Roata, judetul Ialomita.

Sulphomex, 2-3 litri/ha, prin concentrația mare de sulf, a protejat cultura de rapiță de factorii patogeni, mai ales în perioada februarie – aprilie, oferind în același timp un aport optim de sulf, atât de necesar pentru asimilarea azotului, având un impact direct asupra producției.

Omex Bio a adus vigoare culturilor și un start rapid, prin conținutul echilibrat de azot, forfor si potasiu, microelemente si extractul de alge. Mai ales in perioada de secetă, cand ingrășământul solid aplicat nu era disponibil.

“Omex Bio are din fiecare, are multe microelemente. Am rămas surprins că planta se înverzește în câteva zile. Fără această tehnologie, închideam în jurul a 3 tone în solă. Recoltând în această solă, am avut o cantitate de 3850 kg de rapiță la ha”, a declarat Nelu Alexe, de la SC Comlaus Marzanesti, judetul Teleorman.

Chiar dacă a fost un an dificil pentru cultura de rapiță, fermierii care au investit in tehologie, care au utilizat analizele de plante oferite de Agro-Est Muntenia, au primit soluții tehnologice aplicate.

Soluții care au crescut nivelul producțiilor, într-un an extrem de dificil, cu multe provocări. Care au adus profit, printr-un spor de producție consistent, în condiții dificile.

Share this post:

Post mai vechi Post mai nou

Lasa un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate

Translation missing: ro-RO.general.search.loading