Postari recente
Arhiva
- September 2024
- July 2024
- May 2024
- February 2024
- December 2023
Soluții pentru dezvoltarea culturilor de rapiță afectate de secetă
Anul agricol 2018 este unul cu mari provocări pentru fermierii care au ales să cultive rapiță. Seceta le-a dat bătăi de cap. Perioadele lungi în care nu a plouat le-au scos peri albi agricultorilor. Toamna nu a adus ploile mult așteptate, astfel că în totalul de 800.000 de hectare de rapiță, plantele sunt fie nerăsărite, fie în stadiul de răsărire.
Agro-Est Muntenia are soluții pentru aceste reale probleme. Constantin Tănase, directorul tehnic al acestei companii, îi asigură pe fermieri că Agro-Est Muntenia va fi alături de ei cu cele mai bune produse. “Pentru stadiul în care plantele sunt răsărite, 2-3 frunzulițe, Agro-Est Muntenia propune un produs stimulator, GroPlan A, care are în compoziție o gamă de micro și macroelemente. Principalele sunt 14% azot, 7% fosfor și 7% potasiu.
Ca să ajutăm și mai bine dezvoltarea plantelor, aducem și produsul Omex Bio, care are în compozitie 20% azot, 20% fosfor și 18% potasiu. Și, ce e mai important, are 28% extract de alge marine, acestea având rolul de stimulare și dezvoltare a creșterii”, spune Constantin Tănase. Doza de aplicare este de 1.5 litri de GroPlan A pe hectar și de 1 litru de Omex Bio pe hectar.
Acest din urmă produs poate fi înlocuit fie cu Omex 3X, fie cu Evergreen, tot de la Agro-Est Muntenia. Același tratament se aplică și pentru suprafețele unde rapița nu este răsărită și așteaptă o ploaie.
La acest moment, există doar 80.000 de hectare cu plante bine răsărite și pregătite pentru iarnă. Ideal este ca în această fază să se aplice un tratament cu Plyaminol, de la Agro-Est Muntenia. “Plyaminol este un produs pe bază de aminoacizi, 30% aminoacizi liberi.
Rolul lui este de a crește densitatea sucului celular, pentru ca înghețul să fie mult mai greu de realizat. Rezistența plantelor la iernare va crește cu 5 grade Celsius, astfel că vor rezista până la -16 grade. Daca rapița se află într-un stadiu mai avansat, e bine ca Plyaminolul să fie combinat cu un fungicide, care are și rolul de inhibare a creșterii, de exemplu Tebuconazol. Dozajul este Plyaminol 1.3 litri / ha.
Tebuconazol se poate folosi în combinație cu Plyaminol în doză de 0.7-1 litru pe hectar, în funcție de dezvoltarea plantei”, recomandă Constantin Tănase.