Cart

Coșul dvs. este gol în prezent.

Floarea Soarelui

In timpul perioadei de vegetatie, cultura de floarea soarelui poate prezenta mai multe boli, care isi dezvolta atacul pe toate organele aeriene ale plantelor (frunze, tulpini, capitul) :
  • mana (Plasmopara helianthi)
  • frangerea tulpinilor (Phomopsis helianthi)
  • alternarioza( Alternaria sp.)
  • mana (Plasmopara helianthi)
  • putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)
  • putregaiul cenusiu al capitulelor (Botrytis cinerea)

Majoritatea acestora sunt comune si pentru alte specii (rapita, soia), culturi care intra in rotatie cu floarea soarelui. De aceea, ritmul de multiplicare al rezervei infectioase este foarte ridicat si combaterea lor devine mult mai dificila.

In anii cu conditii favorabile de manifestare, pierderile cauzare de aceste boli pot fi considerabile si impun efectuarea unor tratamente de combatere cu produse fungicide performante.

O alta problema extrem de grava, mai ales pentru zona de sud-est, este lupoaia (Orobanche cumana), parazit vegetal cu un potential distructiv extreme de ridicat. Marea problema o constituie capacitatea acestui parazit de a dezvolta, de la an la an, rase tot mai agresive, in fata carora hibrizii cunoscuti ca avand rezistenta la lupoaie, devin dintr-o data sensibili.

Dintre daunatorii florii soarelui, ratisoara ( Tannymecus dilaticollis) este cel mai frecvent si periculos, mai ales datorita lipsei insecticidelor cu care se poate trata samanta inainte de semanat. In perioada de vegetatie, afidele, daunator comun la aproape toate speciile din rotatie pot deveni o problema serioasa, mai ales in anii secetosi. In ceea ce priveste buruienile, rezerva de seminte din sol, dar si implicit gradul de infestare cu specii perene si anuale este foarte mare, si impun aplicarea unor strategii de combatere bine puse la punct. Combaterea buruienilor La floarea soarelui, combaterea buruienilor este relativ mai usoara, decat la alte specii cultivate, datorita existentei in cultura a hibrizilor cu rezistenta indusa la tribenuron metil sau la imazamox, tehnologii care se cultiva in prezent pe majoritatea suprafetelor.

Datorita acestui fapt exista in prezent 3 strategii de combatere: Strategia Express, dezvoltata la hibrizii cu rezistenta indusa la tribenuron metal. Consta in aplicarea postemergenta a erbicidului Express in doza 30 g/ha+ 1% adjuvantul Trend.

Erbicidarea se efectueaza cand plantele au 4-6 frunze si are ca scop combaterea burueinilor dicotiledonate anuale si perene. La infestari si cu specii de graminee anuale (Setaria sp., Echinochloa sp.,) se poate asocia un erbicid antigramineic ca:, Fusilade Forte in doza de 0,8 l/ha, Pantera in doza de 0,75 l/ha, Pilot 0,4 l/ha, sau Select Super 0,7-1 l/ha.

Pentru combaterea speciilor de graminee perene (costrei, pir) se aplica postemergent, cand buruienile au 15-20 cm inaltime, un erbicid antigramineic: Fusilade Forte in doza de 1-1,3 l/ha, Pantera in doza de 1,5- 1,75 l/ha, Select Super 1-1,3 l/ha. Strategia Clearfield, dezvoltata la hibrizii cu rezistenta indusa la imazamox. Se poate aplica preemergent Gardoprim Plus Gold 3,5 l/ha sau Dual Gold 960 EC 1-1,5 l/ha pentru combaterea speciilor mono si dicotiledonate anuale ce por rasari simultan cu floarea soarelui.

Cand plantele au 4-6 frunze se aplica erbicidul Pulsar40 sau Listego, in doza de 1,2 l/ha + adjuvant, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale, dar si a unor monocotiledonate. Pentru infestari cu specii graminee perene (costrei, pir) se aplica postemergent, cand buruienile au cca 15-20 cm inaltime, un erbicid antigramineic: Leopard in doza de 1,5-1,75 l/ha, Fusilade Forte in doza de 1,0-1,3 l/ha, Pantera in doza de 1,5- 1,75 l/ha, Select Super 1-1,3 l/ha. Strategia de combatere la hibrizii de floarea soarelui fara rezistenta indusa la imazamox sau tribenuron metal.

Daca speciile perene (palamida, costrei, pir) sunt rasarite inainte de semanat, se poate aplica un erbicid total ca Round Up, Cosmic sau Taifun in doza 3-4 l/ha.

Preemergent se poate aplica Gardoprim Plus Gold 3,5 l/ha sau Dual Gold 960 EC 1-1,5 l/ha, pentru combaterea speciilor mono si dicotiledonate anuale, sau Goal 4 F 0,5 l/ha pentru combaterea speciilor cu frunza lata anuale, mai putin Xanthium sp. In faza de 4-6 frunze se efectueaza o erbicidare cu Leopard in doza de 1,5-1,75 l/ha, Fusilade Forte in doza de 1,0-1,3 l/ha, Pantera in doza de 1,5- 1,75 l/ha, Select Super 1-1,3 l/ha, pentru a combate speciile de graminee perene si daca e cazul gramineele anuale.

Combaterea lupoaiei Singura posibilitate de combatere a acestui parazit vegetal este cultivarea de hibrizi rezistenti la rasele fiziologice active in zona, iar pentru hibrizii Clearfield erbicidarea cu Pulsar 40 sau Listego.

Capacitatea acestui erbicid de a distruge lupoaia este un mare atuu in favoarea cultivarii hibrizilor din aceasta grupa. Combaterea daunatorilor In lipsa produselor insecticide pentru tratarea semintei, combaterea ratisoarei se efectueaza exclusiv prin tratamente cu insecticide la inceputul rasaririi. In acest scop se pot utiliza Calypso 90 ml/ha sau insecticide din grupa piretroizilor ca Decis Mega 0,15 l/ha sau Forza 0,3 l/ha.

Pentru combaterea afidelor se recomanda Mavrik 0,2 l/ha, Karate Zeon 0,15 l/ha sau alte insecticide din grupa piretroizilor. Combaterea bolilor Pentru combaterea frangerii tulpinilor , a alternariozei si a putregaiului alb, se efectueaza 1-2 tratamente, la aparitia primelor simptome cu unul din produsele : Bumper Super 0,8 l/ha, Mirage 1,0 l/ha, Topsin 70 WDG 1,0 kg,ha, Zamir 1,0 l/ha, Tanos 0,4 l/ha, Amistar Xtra 0,75 l/ha, Acanto Puls 0,6 l/ha. Pentru combaterea la capitul a putregaiului alb dar si a putregaiului cenusiu, se efectueaza un tratament cu Prosaro 1,0 l/ha, Rovral 500 SC 1,0 l/ha, Tanos 0,4 l/ha, Amistar Xtra 0,75 l/ha, Acanto Puls 0,6 l/ha.

Tratamentul se poate efectua aero sau cu echipament autopurtat. In ceea ce priveste mana florii soarelui, combaterea acestei boli se efectueaza in principal prin tratarea semintei cu Apron XL 3,0 l/tona, de catre producatorii de samanta. Exista insa si situatii in care este necesar a se efectua un tratament in vegetatie, datorita conditiilor climatice favorabile si a presiunii de infectie foarte mari. Desi nu sunt produse fungicide avizate pentru tratamente in vegetatie la mana, se poate utiliza in ultima instant un produs cu actiune specifica impotriva ciupercilor oomycete, precum Ridomil Gold MZ, Mikal Flash, Verita.

Utilizarea fertilizantilor si stimulatorilor In faza de 4-6 frunze se poate efectua un tratament cu Plyaminol 1,3 l/ha + Omex 3X 2,5l/ha. Aminoacizii din Plyaminol stimuleaza procesele de crestere si dezvoltare, stimuleaza rezistenta la conditii de stress, intensifica procesele fiziologice in plante si stimuleaza formarea unui sistem radicular bine dezvoltat.

Aportul de azot, fosfor si potasiu adus de Omex 3X ,ajuta la intensificarea procesului de crestere al plantelor. Un varianta mai completa este Omex Bio 20, in doza de 2 l/ha. Omex Bio 20 contine 20%N, 20%P, 20%K plus aminoaicizi 28%. In faza de 6-8 frunze se recomanda un tratament cu Boron Extra 2,5 l/ha. Borul joaca un rol esential in procesul de crestere, mareste gradul de fertilitate al florilor si stimuleaza acumularea de ulei in seminte..

Floarea soarelui este cunoscuta ca fiind una din plantele de cultura foarte sensibile la carenta in bor.

Share this post:

Post mai vechi Post mai nou

Lasa un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate

Translation missing: ro-RO.general.search.loading