Cart

Your cart is currently empty.

Centrul privat buzoian de cercetare agricolă, tratat cu spatele de autorități și de fermierii români

Dincolo de lipsa investițiilor în cercetare din partea statului, nici mediul privat nu este mai deschis. Deși se confruntă cu probleme grave cauzate de schimbările climatice, fermierii români nu sunt încă interesați de cercetare și nu sunt dispuși să investească în soluții. În schimb, fermierii din Bulgaria, deși au o agricultură mai mică și mai slab dezvoltată, înțeleg urgența și necesitatea investițiilor, spune Mihai Moraru, fondatorul Agro-Est Muntenia, de al cărui centru de cercetare agricolă de 6 milioane de euro beneficiază acum mai mult fermierii din statul vecin din sud.

„Anul trecut, am avut o întâlnire cu anumite asociații de fermieri, în care noi ne-am asumat un cost de finanțare al proiectului de cercetare de aproximativ 1 milion de euro, iar toți fermierii din România trebuia să suporte un cost de 200.000 de euro. Răspunsul lor a fost că nu vor să dea bani. Ce să zicem atunci? Am început programul noi, pe cont propriu, și lăsăm deoparte problemele care, deși stringente pentru fermierii din România, nu par să-i preocupe. În schimb, am găsit deschidere la fermierii din Bulgaria, care nu doar că sunt dispuși să suporte acel cost, dar vor să se integreze și mai mult în programul de cercetare. În România, mereu discutăm despre aceleași probleme: nu sunt bani, nu avem bugete, nu avem administrație”, a spus Mihai Moraru în emisiunea ZF Agropower. El spune că a investit în acest centru de cercetare pornind de la ideea de a identifica factorii care limitează producțiile fermierilor în noile condiții climatice – mai ales în ultimii cinci ani, afectați de secetă – și de a găsi soluții pentru a-i ajuta să economisească și să își reducă costurile.

Potrivit lui Moraru, centrul din Buzău dispune acum de un laborator considerat cel mai modern din Europa Centrală și de Est, unde se pot desfășura programe de cercetare pe sol, apă, nutriția plantelor aplicată atât la sol, cât și foliar, tratamente fitosanitare, îngrășăminte solide și apă de irigații. De asemenea, se analizează factorii limitativi recenți, precum infecțiile microbiene, care afectează în special fermele cu irigații intensive, și virozele tot mai frecvente în culturile din România.

Citește tot articolul aici.

Share this post:

Older Post Newer Post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Translation missing: en.general.search.loading