In cursul perioadei de vegetatie, porumbul se confrunta cu doua mari probleme: combaterea buruienilor si combaterea daunatorilor. Oricare dintre aceste doua grupe de daunatori pot cauza pierderi mari de productie, iar in situatii extreme pot compromite total cultura. De mentinerea sub control a acestora depinde modul in care cultura de porumb va valorifica elementele nutritive din sol si apa pe care o are la dispozitie din precipitatii si irigatii.

Combaterea daunatorilor: la porumb, problema principala o constituie prevenirea atacului ratisoarei porumbului ( Tannymecus dilaticollis).  Acest daunator ataca plantele de porumb inca din primele faze de vegetatie si pot cauza pierderi insemnate de densitate a culturii.

Combaterea buruienilor: la porumb exista un numar foarte mare de erbicide care pot combate cu succes orice specie de buruieni. Dificultatea consta in alegerea acelei strategii de combatere care raspunde cel mai bine cerintelor specifice zonei de cultura sau chiar a fiecarei sole in parte…mai multe

In timpul perioadei de vegetatie, cultura de floarea soarelui poate prezenta mai multe boli, care isi dezvolta atacul pe toate organele aeriene ale plantelor (frunze, tulpini,  capitul).

O alta problema extrem de grava, mai ales pentru zona de sud-est, este lupoaia (Orobanche cumana), parazit vegetal cu un potential distructiv extreme de ridicat. Marea problema o constituie capacitatea acestui parazit de a dezvolta, de la an la an, rase tot mai agresive, in fata carora hibrizii cunoscuti ca avand rezistenta la lupoaie, devin dintr-o data sensibili.

Dintre daunatorii florii soarelui, ratisoara ( Tannymecus dilaticollis) este cel mai frecvent si periculos, mai ales datorita lipsei insecticidelor cu care se poate trata samanta inainte de semanat. In perioada de vegetatie, afidele, daunator comun la aproape toate speciile din rotatie pot deveni o problema serioasa, mai ales in anii secetosi.

In ceea ce priveste buruienile, rezerva de seminte din sol, dar si implicit gradul de infestare cu specii perene si anuale este foarte mare, si  impun aplicarea unor strategii de combatere bine puse la punct…mai multe

Rapita este cultura cu tehnologia cea mai complexa dintre toate culturile de camp. Extinderea rapida a suprafetelor cultivate, existenta unor boli si daunatori comuni cu alte specii din rotatie sunt doar doi dintre factorii care au condus la aceasta situatie.

Imediat dupa rasarirea plantelor, in culturile de rapita, se semnaleaza atacul unor daunatori precum puricii (Phylotretta sp.,) sau viespea rapitei (Athalia rosae). Atacul acestor daunatori pe plantutele foarte reduse ca dimensiune,  poate duce la compromiterea totala a culturii in lipsa masurilor de combatere adecvate.

In perioada formarii si umplerii silicvelor, pe cresterile tinere, se observa colonii de afide care reduc capacitatea de asimilare a frunzelor plantei. Toate aceste probleme, impun realizarea unui program complex de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor, fara de care cultura rapitei nu mai este posibila in acest moment…mai multe

Graul (de  toamna sau de primavara) se confrunta cu probleme foarte serioase de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor. De rezolvarea acestora, depinde in foarte mare masura modul in care sunt valorificate cele mai  costisitoare inputuri in  cultura de grau: ingrasamintele, samanta si carburantul. De aceea, aceste probleme trebuiesc abordate intr-un sistem integrat, care sa asigure o eficacitate maxima in combatere dar si costuri minime…mai multe