Cart

Coșul dvs. este gol în prezent.

Rapita

Rapita este cultura cu tehnologia cea mai complexa dintre toate culturile de camp. Extinderea rapida a suprafetelor cultivate, existenta unor boli si daunatori comuni cu alte specii din rotatie sunt doar doi dintre factorii care au condus la aceasta situatie.

Imediat dupa rasarirea plantelor, in culturile de rapita, se semnaleaza atacul unor daunatori precum puricii (Phylotretta sp.,) sau viespea rapitei (Athalia rosae). Atacul acestor daunatori pe plantutele foarte reduse ca dimensiune, poate duce la compromiterea totala a culturii in lipsa masurilor de combatere adecvate.

Tot in aceasta perioada are loc si producerea primelor infectii cu boli : putregaiul uscat( Phoma lingam), fainarea (Erysiphe communis), alternarioza (Alternaria brassicae), patarea alba (Pseudopeziza brassicae). Deoarece rapita urmeaza in rotatie de obicei dupa grau sau orz, distrugerea samulastrei este necesara si cat mai urgent. Deloc de neglijat este si pregatirea culturii pentru a avea o cat mai buna rezistenta la iernare.

La desprimavarare, imediat dupa reluarea vegetatiei, atacul gargaritei ( Ceuthorrhyncus napi) este semnalat in toate zonele de cultura a rapitei si combaterea ei este prima actiune care are loc primavara.

Bolile ( fainarea, alternarioza, putregaiul alb ( Sclerotinia sclerotiorum), putregaiul uscat) isi continua procesul de infectie si extindere in cultura si se impune efectuarea a cel putin unui tratament preventiv.

La aparitia butonului floral plantele de rapita sunt atacate de gandacul lucios (Meligetes aeneus), care poare cauza pagube foarte mari prin distrugerea organelor florale. La sfarsitul infloririi – inceputul formarii silicvelor, se produce atacul altor doi daunatori: gargarita (Ceuthorrhyncus assimilis) si tantarul verzei ( Dassyneura brassicae).

In perioada formarii si umplerii silicvelor, pe cresterile tinere, se observa colonii de afide care reduc capacitatea de asimilare a frunzelor plantei. Toate aceste probleme, impun realizarea unui program complex de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor, fara de care cultura rapitei nu mai este posibila in acest moment.

Combaterea buruienilor si a samulastrei.

Daca inainte de semanat, se constata o infestare dominanta cu specii de buruieni perene, se recomanda a se efectua cu cca o saptamana inainte de semanat, o aplicare cu un erbicid total precum Round Up 3,0-4,0 l/ha, Cosmic 3,0-4,0 l/ha sau Taifun 3,0-4,0 l/ha.

Daca cultura este infestata cu buruieni cu frunza lata, atunci se poate efectua o erbicidare preemergenta sau postemergenta timpurie cu Galera Super 0,2 l/ha. O alta solutie este aplicarea produsului Salsa 25 grame/ha.

In situatia unei infestari mixte buruieni mono + dicotiledonate + samulastra, se poate efectua o erbicidare preemergenta cu un produs precum Butisan S 1,5 l/ha, Butisan Avant 2,5 l/ha, Brasan 2,0 l/ha aplicat preemergent ( si numai odata la 3 ani pe aceeasi sola), Teridox 50 EC 2,0-3,0 l/ha.

Samulastra care apare frecvent in perioada rasaririi culturii, poate fi distrusa relativ usor, cu un erbicid antigramineic, daca interventia are loc inainte de infratirea plantelor de grau sau orz. Se poate utiliza un erbicid ca Fusilade Forte 0,8-1,0 l/ha, Leopard 0,7-1,0 l/ha, Pantera 0,75-1,5 l/ha, sau Select Super 0,8 l/ha. La toate aceste produse, doza mica este pentru sanulastra neinfratita si pentru buruieni graminee anuale, iar doza mare este pentru samulastra infratita si infestarea cu buruieni graminee perene ( costrei sau pir).

Primavara, se poate efectua o erbicidare pentru combaterea buruienilor dicotiledonate cu Galera Super in doza de 0,25 l/ha sau Salsa 25 grame/ha. Daca aceste erbicide au fost aplicate toamna, atunci nu se mai poate utilize din nou primavara. Pentru hibrizii Clearfield, se utilizeaza pentru combaterea buruienilor mono si dicotiledonate, Cleranda 1,5 – 2,0 l/ha + Dash 1,0l/ha, aplicat postemergent.

Combaterea daunatorilor:

Toamna, eventual simultan cu erbicidarea se poate efectua un tratament cu un insecticid piretroid precum Karate Zeon 0,15 l/ha, Faster 0,2 l/ha, Forza 0,3 kg/ha, Lamdex 0,15 l/ha , pentru combaterea puricilor si a viespei rapitei.

La desprimavarare, cand temperatura aerului ajunge la 5-6 0C, este necesara efectuarea unui tratament pentru prevenirea si combaterea gargaritei ( Ceuthorrhyncus napi), cu un insecticid piretroid precum Karate Zeon 0,15 l/ha, Faster 0,2 l/ha, Forza 0,3 kg/ha, Lamdex 0,15 l/ha.

La aparitia butonilor florali se efectueaza un tratament cu Biscaya 240 OD in doza de 0,3 l/ha sau Mavrik 0,2 l/ha, pentru prevenirea atacului gandacului lucios si a gargaritei(Ceuthorrhyncus assimilis).

Daca este necesar, la inceputul formarii silicvelor, se efectueaza un tratament cu Karate Zeon 0,15 l/ha pentru combaterea tantarului verzei( Dassyneura brassicae) dar si a afidelor.

Combaterea bolilor:

Toamna, se efectueaza un tratament pentru prevenirea infectiilor cauzate de fainare, alternarioza, patarea alba si putregaiul uscat. Se poate utiliza Caramba Turbo, in doza de 1,0 l/ha sau Toprex 0,5 l/ha. Tratamentul cu aceste fungicide are si rol de inhibare a cresterii plantelor pentru marirea rezistentei la iernare.

Se mai pot utiliza Folicur Solo 1,0 l/lha, Orius 25 EW 1,0 l/ha, Mirage 45 EC 1,0 l/ha, Mystic Pro 0,625 l/ha. Si aceste produse din grupa compusilor triazolici, au ca efect secundar inhibarea cresterii plantelor.

Primavara, odata cu aplicarea tratamentelor cu insecticide, pot fi utilizate si fungicidele, pentru limitarea raspandirii fainarii, alternariozei, a putregaiului uscat si a putregaiului alb. Folicur Solo 1,0 l/ha, Orius 25 EW 1,0 l/ha, Mystic Pro 1,25 l/ha, Mystic Gold 1,0 l/ha, Acanto Plus 0,6 l/ha, Amistar Xtra 0,75 l/ha, Tilmor 1,0 l/ha, toate sunt fungicide cu eficacitate ridicata in combaterea acestor boli. De la reluarea vegetatiei si pana la intrarea in faza de coacere se pot efectua 1 sau doua tratamente cu fungicide, simultan cu alte produse de protectia plantelor.

Utilizarea stimulatorilor pe baza de aminoacizi si a fertilizantilor foliari:

Toamna, pe culturile intarziate in crestere, se poate efectua un tratament cu produsul pe baza de aminoacizi Plyaminol in doza de 1,3 l/ha. Acest produs stimuleaza formarea unui sistem radicular foarte puternic dezvoltat, ingroasa coletul plantelor si mareste concentratia in zaharuri a sucului celular. Datorita acestui fapt, plantele tratate cu Plyaminol au o rezistenta la iernare cu cca 5 0C mai mare decat in conditii normale. Daca la aplicare plantele au radacina insuficient dezvoltata, dar sunt si incapabile sa extraga suficiente elemente nutritive din sol, atunci Plyaminol se utilizeaza in amestec cu Hortimix 20-20-20 in doza de 3 kg/ha sau Omex 3X 2 l/ha. Se mai poate utiliza in aceleasi scopuri un alt produs pe baza de aminoacizi Royal Amin 1,5 l/ha la care se adauga fertilizantul Omex 3X ( 24-24-18) 2l/ha.

Pentru culturile de rapita cu potential mare de productie, borul este un element indispensabil. Acest element joaca un rol vital in procesele de crestere si de fructificare a plantelor de rapita. In mod normal se efectueaza minim doua aplicari, una toamna si a doua primavara. In acest scop se poate utiliza Boron Extra, un fertilizant ce are in compozitie 15 % bor, 6,5% azot si 3,5% molibden. Produsul se utilizeaza in doza de 2-3 litri/ha. De asemnenea se poate utiliza Omex boron in doza de 3 litri/ha. Tratamentele cu bor se pot efectua odata cu alte tratamente cu produse de protectia pantelor.

La desprimavarare , odata cu tratamentul cu insecticide contra gargaritei, se recomanda aplicarea a 1,3 l/ha Plyaminol sau 1,5 l/ha Royal Amin, pentru stimularea reluarii cat mai rapide a proceselor fiziologice ale plantelor, cresterea rapida si stimularea organelor de productivitate: numarul de ramificatii, a numarul de silicve/planta si a numarului de boabe pe silicva.

O alta optiune ar fi utilizarea impreuna cu insecticidul a produsului GroPlan A in doza de 2,0 l/ha. Acest produs are in compozitie acid pyroglutamic, 14% azot, 7% fosfor, 7% potasiu, si toate microelementele ( Mn, MG, Mo, B, Fe, Cu, de care au nevoie plantele in procesele fiziologice.

Rapita este o cultura cu un consum mare de sulf. Pentru a acoperi acest necesar, se recomanda aplicarea produsului Sulphomex, doua aplicari cu doza cuprinsa intre 2-3 l/ha, in amestec cu fungicidul ales, pentru a mari potentialul de combatere al bolilor, sulful avand natural acest efect. Sulphomex contine 87,5% SO3 si Azot 15%.

Pentru stimularea dezvoltarii culturii, da rsi pentru a-I oferi necesarul de micro si macroelemente, se recomanda utlizarea produsului Omex Bio 20, in doza de 2 l/ha, de doua ori, fiind un produs complet, care contine atat biostimulatorul necesar, da si NPK 20%-20%-20% + microelemente.

Pentru a acoperi cerinta de fosfor, se recomanda utilizarea produsului Phostar, in doza 2,5-4 l/ha.

Share this post:

Post mai vechi Post mai nou

Lasa un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate

Translation missing: ro-RO.general.search.loading