Cart

Coșul dvs. este gol în prezent.

Biostimulatorii si importanta lor pentru recolte foarte bune

 

Biostimulatorii sunt produse la modă în agricultura românească. Necesitatea combaterii factorilor de stres și a creșterii producțiilor a făcut ca biostimulatorii să fie tot mai prezenți în fermele din țara noastră. Ce fac aceștia, mai precis? Putem face o comparație cu un organism uman care are nevoie de ceva pentru a trece de boli, temperaturi extreme, factori de stres. Acel CEVA la oameni este reprezentat de vitamine, iar la plante de biostimulatori.

Produsele cu efect biostimulator reglează echilibrul metabolic al plantelor astfel încât creșterea și dezvoltarea acestora să fie la parametri normali. Astfel, productivitatea plantelor poate crește, la fel și calitatea recoltei. În plus, dacă sunt amestecați cu îngrășăminte foliare sau erbicide, biostimulatorii cresc eficacitatea acestora și reduc efectele secundare. La nivel mondial, sunt 4 tipuri de biostimulatori: bazați pe aminoacizi, pe alge, pe acizi humici și pe bacterii – promotori de creștere.

Un producător important de produse biostimulatoare este Omex International. Divizia Omex Agrifluids a luat naștere în Anglia în urmă cu 26 de ani și a devenit lider mondial în tehnologiile de protecție a plantelor. Fiecare substanță este supusă unui număr impresionant de teste în laboratoarele proprii înainte de a ajunge pe piață. De altfel, munca depusă de Omex Agrifluids a fost răsplătită cu premii importante în Marea Britanie, cum ar fi “Business of the Year” și “Queen’s Award for Enterprise”. Compania britanică își exportă produsele în Europa, Asia, Australia, Africa, America de Nord, America Centrală și America de Sud.

Pe piața din România, Omex Bio este vedeta celor de la Omex Agrifluids. Comercializat de Agro-Est Muntenia, Omex Bio este un fertilizant și un biostimulator cu un conținut ridicat de azot, fosfor, potasiu, extract de alge de mare și microelemente. Astfel, se obține un produs echilibrat cu efecte spectaculoase în câmpuri. Culturile primesc aportul optim de elemente nutritive, iar extractul de alge de mare stimulează creșterile vegetative și ale sistemului radicular. În acest mod, planta extrage toate elementele nutritive din sol. Mai mult, aplicarea Omex Bio duce și la o recuperare rapidă după incidența factorilor de stres, cum ar fi înghețul, seceta și fitotoxicitatea.

La cereale și rapiță, doza recomandată pentru Omex Bio este de 2 litri pe hectar. Primul tratament la culturile cu răsărire și creștere întârziate se poate face în toamnă, iar la cele cu răsărire normală – la desprimăvărare. Al doilea tratament poate fi efectuat în faza de alungire a paiului sau înainte de înspicare. Doza crește la 2.5 litri pe hectar la pomi fructiferi, viță de vie și legume și poate ajunge la 3 litri pe hectar la sfecla de zahăr și cartof.

Fermierii români au descoperit cu plăcere avantajele folosirii Omex Bio. Calitatea producțiilor și sporul de profit i-au convins să folosească acest produs și în anii care vin. “A doua zi după aplicare am mers în câmp și am rămas plăcut surprins. Cultura se înverzise, iar la final am avut un spor de producție de 500 de kilograme de grâu la hectar”, a declarat Nelu Alexe. Agricultorul din Mârzănești a fost completat de George Jitaru: “A patra zi s-a cunoscut că am intrat cu Omex Bio. Planta și-a revenit, a început să se înverzească, să aibă o culoare normală după perioada de stres”.

Share this post:

Post mai vechi Post mai nou

Lasa un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate

Translation missing: ro-RO.general.search.loading